2010. május 19., szerda

Suzanne Collins: Az éhezők viadala (The Hunger Games)

Az igazat megvallva már régóta el szerettem volna olvasni ezt a könyvet, meg persze tartottam is tőle. Pedig sokan dícsérték, meg hallottam, hogy ez egy igazán rendkívüli YA novel (fiatal felnőtteknek szóló regény), de én valahogy mindig húztam a számat. Talán mert azt hittem, hogy ez valami újabb Battle Royale lesz. De igazából nem, mert ez sokkal több annál. Azt hiszem mi sem bizonyítja jobban, hogy mennyire tetszett, mint hogy már sikeresen a végére jutottam a második résznek is, a Catching Fire-nek.


A könyv egy Panem nevű kitalált országban játszódik, amely 12 (korábban 13) van osztva, a körzeteket pedig egy Kapitólium nevű fényűző hely irányítja. A körzetekben ezzel szemben szegénység van, és mi sem mutatja jobban a Kapitólium elnyomását, mint az évente megrendezett verseny, az éhezők viadala. Ekkor a körzetek kisorsolnak egy lányt és egy fiút, akit elküldenek erre a rendezvényre, ahol tulajdonképpen egyetlen feladauk van, a túlélés... na meg persze az, hogy kinyírják egymást. És mindezt úgy, hogy közben állandóan kamerák figyelik őket, tévében mutatják őket, lehet rájuk fogadni... a nyertes pedig később ünnepelt sztár lesz.


A 12. körzet sorsolásán a 12 éves Prim-et húzzák ki, az ő helyére jelentkezik nővére, Katniss Everdeen. A fiúk közül pedig Peeta Mellark-ot sorsolják ki. A két jelöltnek nem sok esélyt jósolnak a túlélésre, hiszen eddig mindössze egyvalaki tudott nyerni a 12. körzetből, Haymitch, de már az is 24 évvel ezelőtt volt. A részeges Haymitch egyébként majd a mentoruk lesz a küzdelmek során. Katniss persze hamar rájön arra, hogy miért nem volt esélyük eddig a viadalon. Ahogy megismeri az ellenfeleit, arra is ráeszmél, hogy ők már kiskoruk óta dolgoznak, megismerik a körzetük szakmáját, míg a szénbányász 12. körzetben csak 18 éves koruk után mehetnek bányába a fiatalok. De Katniss szerencsére nincs hátrányban, hiszen ő gyakran eljárt egy barátjával, Gale-lel a tiltott erdőbe, hogy illegálisan vadásszon, ezért aztán nagyon jól tud bánni az íjjal és a nyíllal. És a Kapitólium szimpátiáját is sikerül megnyerniük azzal, hogy Peeta bevallja, azóta szerelmes Katniss-be, mióta először találkoztak. Ezzel ők lesznek a viadal elátkozott szerelmesei, sőt később sokkal többek is lesznek ennél. De ezt már meghagyom a második részre :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése