2009. november 14., szombat

Joanne Harris: Sleep, Pale Sister (Aludj kislány)


A Sleep, Pale Sister (magyarul Aludj kislány) 1994-ben jelent meg, mielőtt Joanne Harris világhírűvé vált volna. Furcsa, hogy csak most adják ki magyarul, mindenesetre ahogy már említettem, most itt a nagy lehetőség, hogy egy dedikált példányt vigyünk haza, vagy lepjük meg vele ismerőseinket.



A történet ismét olyan, amit eddig még nem láttunk Joanne Harris-től, hiszen most egy igazi gótikus regény elevenedik meg előttünk. Nem is értem, hogy a gótikus regények szemináriumon miért nem erről a regényről tanultunk Henry James szellemei és Jekyll és Hyde-ok helyett. Na jó, ezt most nem gondoltam komolyan, mert ha eddig még nem mondtam volna, a kedvenc történeteim közé tartozik a fent említett két mű, azonban ez a könyv is simán megállja a helyét mellettük.



Henry Chester, nem túl tehetséges festő a tökéletes modell keresése közben talál rá a 9 éves Effie-re, aki később a felesége lesz. Effie ideális feleségalapanyagnak lennie, hiszen Henry még azelőtt magához láncolja, mint hogy bármilyen érzés is feléledne a lányban. Vagy csak azt hiszi? Henry ugyanis nem akar semmilyen bűnös kapcsolatot folytatni a lánnyal, csak a tökéletesség látszatát szeretné fenntartani, és a vágyait inkább Fanny Miller bordélyházában próbálja kiélni. Azonban Effie szeretetre vágyik, így kerül Moses Harper karjaiba, és közelebbi ismeretségbe Fannyval. Azonban Fannynak van egy szörnyű terve. A lányát, Martát ugyanis 10 évvel ezelőtt megölték a házában, pont Henry Chester szokásos látogatásának éjszakáján, ami azóta sem hagyja nyugodni Fanny lelkét.



Igazán lenyűgöző kísértethistória kerekedik ki a végére, hasonló stílusban elmesélve, mint amit a Csokoládénál is láttunk. A történéseket Henry, Mose, Effie és Fanny elbeszéléseiből ismerjük meg, és ez még többet ad az események titokzatosságához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése