2009. november 8., vasárnap

Alice Sebold: The Lovely Bones


Nem tudom mennyit hallottatok erről a könyről, én őszintén megmondom, semennyit. 2003-ban megjelent magyarul is, Komfortos mennyország címmel, de ahogy elnéztem körülbelül lehetetlen beszerezni. Biztosan kiadják majd újra, ugyanis lesz belőle film, várhatóan valamikor január elején, és annak a bemutatója alapján kezdett el érdekelni a regény is. Ám a bemutató alapján egy kicsit mást vártam. Az inkább szól a gyilkosról, mint minden másról. Persze igazából a könyvben is van olyan jelenet, mint amit a bemutatóban kihangsúlyoztak, de a történetben egyáltalán nem az a lényeg.



Az alapszitu körülbelül annyi, hogy van egy Susie Salmon nevű 14 éves lány, akit egy december hatodikai napon megerőszakol és megöl az egyik szomszédja. Ezzel nem árulok el nagy meglepetéseket, ugyanis ezt körülbelül a legelső oldalakon megtudjuk. Susie ezután a mennyországba kerül, ahonnan továbbra is figyeli a földön élőket. A családját, az első szerelmét, a furcsa lányt akivel életben alig beszélt, de halála után kialakult közöttük egy különös kapcsolat, a halála ügyében nyomozó rendőrt, sőt még a gyilkosát is. És ez az a dolog, ami a film trailere alapján félrevezető, ugyanis én elsőre úgy gondoltam, hogy Susie még a halála után is próbál valahogy segíteni az embereknek a gyilkosa kézre kerítésében. De tévedtem, mert a regény teljesen másról szól. Mégpedig arról, hogy az élők, Susie családtagjai, ismerősei, hogyan fogadják el a lány halálát és hogyan tudják túltenni magukat rajta. Illetve arról, hogy Susie hogyan tud mégis valamilyen szinten felnőni a halála után, azáltal, hogy figyeli az élőket és velük együtt éli át a meg nem élt életét.



A regény körülbelül a Susie halála utáni 10 év történéseit meséli el nagy vonalakban, mégpedig Susie elbeszélése által. Ő az aki fentről mindent lát, olvas a gondolatokban, aggódik értük, olykor haragszik arra amit a szerettei csinálnak, máskor büszke rájuk. Velük együtt éli át mindazt, amit ő már soha nem fog tudni bepótolni. Ez alatt a 10 év alatt a szerettei lassan feldolgozzák Susie elvesztését, és a lány is lassan felhagy az élők folytonos figyelésével; és végül egy igazán megindító és nagyon szép történetet kapunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése