2011. március 29., kedd

Carrie Ryan: The Dead-Tossed Waves

Gabry nyugodt életet él. Legalábbis csak annyira biztonságosat, amennyire egy olyan városban lehetséges, amit egy tenger, egy erdő és egy kerítés szegélyez, melyen kívül a városban élő emberekre éhező élőhalottak csoportosulnak. Ám ő elégedett az itteni életével, amit az anyjával együtt oszt meg a világítótorony magasában, míg a barátai mind a határon túl levő nagyvárosról álmodoznak. Azonban vannak olyan dolgok, amiktől még a várost körülvevő kerítés sem tud megvédeni. Mint azok a titkok, amiket Gabry anyja, Mary, azóta magában tart, hogy megszökött a Kezek és fogak erdejéből. Mint azok a vallási fanatikusok, akik istenként tisztelik az élőhalottakat, és maguk is az ehhez hasonló öröklétről álmodoznak. Mint az erdőből származó idegen fiú, aki úgy tűnik ismeri Gabry-t valahonnan régebbről. Azonban egyik pillanatról a másikra minden megváltozik. Egy meggondolatlan cselekedet miatt Gabry barátainak a fele meghal, a másik felét pedig börtönbe zárják. A lánynak pedig szembe kell néznie az erdővel, aminek a mélyén nem csak az anyja titkaival, hanem a saját múltjával is szembe kell néznie.


Ez a Kezek és fogak erdejének a folytatása, ám az első rész után történtekről csak közvetetten ismerjük meg a részleteket, hiszen ez a kötet már nem Mary-ről, hanem a lányáról, Gabry-ról szól. De azért azt elárulom, hogy Mary-n kívül még valaki szerepel az első részből, de hogy kicsoda, az maradjon titok. Én egy kicsit meglepődtem, főleg azon, hogy milyen szerepben jelenik meg. Na de nem titokzatoskodom többet. Tulajdonképpen miután végeztem a könyvvel, azóta azon gondolkozom, vajon melyik részt szerettem jobban, de egyszerűen nem tudom eldönteni. És ennek azért is örülök, mert nem kaptunk egy ismétlést a kezek és fogak erdejéből, hanem egy teljesen új, teljesen másmilyen közeget, szereplőket és történetet kaptunk, amit ugyanúgy lehet szeretni, mint az első részt. Az egyetlen ami esetleg hasonló lehet az első részhez, az a szerelmi sokszög, de az is kicsit más volt. És részemről most egyáltalán nem volt kérdéses, hogy kihez húz jobban a szívem, míg az első részben én elég rendesen vaciláltam a két testvér között.


Ezek után alig várom a harmadik részt, főleg mivel abban is egy új szereplő szemszögéből látjuk a dolgokat. De ha valaki olvasta a Dead-Tossed Wavest, akkor tudja, hogy Annah bizony nem is annyira ismeretlen szereplő, de az már tényleg óriási spoiler lenne, ha elmondanám, hogy kicsoda. De már nagyon szeretném tudni, hogy mi lesz!

1 megjegyzés: