2009. szeptember 2., szerda

Philip Pullman: A titokzatos kés


Elég hamar elolvastam a második részét is a sorozatnak, valószínűleg azért, mert ez tűnik a három közül a legrövidebbnek a maga csekély 330 oldalával. Itt már nem csak Narniában, izé Lyra világában játszódnak az események, hanem tulajdonképpen még másik kettőben is. Az előző rész ott fejezdőtött be, hogy Lyra elhatározza, hogy márpedig be fogja bizonyítani, hogy a Por, aki után mindenki kutat, az tulajdonképpen nem rossz, mint ahogy hiszik, hanem igenis jó. Azonban a Por utáni kutatása eléggé elakad néhány napra, ugyanis egy olyan világba érkezik, ahol nincsenek emberek. Vagyis vannak, csak azok elmenekültek a városban garázdálkodó, gyerekek előtt láthatatlan fantomok elől.



De erre már nem egyedül jön rá, hanem egy újabb világból érkező fiútól, Willtől. Will világa tulajdonképpen nagyon hasonlít a miénkre, pontosabban akár a miénk is lehetne. Will otthon elég nagy bajban van, de szerencséjére talált egy nyílást pont abba a világba, ahol éppen Lyra is időzik. Willről az is hamarosan kiderül, hogy ő a kiválasztott, aki a következő hordozója lesz annak a titokzatos késnek, mely a címben is szerepel, és amivel bármit el lehet vágni, még világok közötti átjárokat is minden gond nélkül vagdoshat. Azonban ez csak még bonyolultabbá teszi az eseményeket, hiszen eddig is sokan voltak Lyra nyomában (például Mrs Coulter), és most már a fiút is egyre többen keresik, hiszen nála van a sorsdöntő fegyver, mely eldöntheti a világok jövőjét.



Tulajdonképpen az egész könyv alatt azon gondolkoztam, hogy milyen lenne belőle a film. Igaz, hogy nem olyan látványos, és kalandokban bővelkedő, mint az első rész, de én ebből a könyvből sokkal szívesebben megnézném a filmverziót. Sajnálom, hogy valószínűleg erre már nem fog sor kerülni. Pedig akkor lehet hogy a könyv borítóján sem Iorek Byrnison üvöltene ránk (elvégre ő ebben a kötetben még csak nem is szerepel), hanem valami sokkal jobb lenne. De film nélkül is lehetett volna azért sokkal jobb a borítón, mert ez így elég unalmas, főleg majd a harmadik kötetnél lesz az.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése